Sauvignon Blanc z Malborough – Nowa Zelandia

Nowa Zelandia należy do czołowych krajów winiarskich Nowego Świata. Charakteryzuję, tłumaczę i dzielę się ciekawostkami o tym regionie. Degustuję i oceniam również Sauvignon Blanc z Malborough. Zapraszam do czytania!

Nowa Zelandia należy do czołowych krajów winiarskich Nowego Świata. Na 39 000 hektarach winnic wytwarza się około 3,5 miliona hektolitrów wina rocznie. Znaczna część jest oczywiście eksportowana. Regiony winiarskie położone są w górskich dolinach na dwóch głównych wyspach:

  • południowej;
  • północnej.

Nowa Zelandia – regiony winiarskie

Nowa Zelandia i jej regiony winiarskie.
Regiony winiarskie Nowej Zelandii.

Słynie z win białych – wytwarzanych z odmiany Sauvignon Blanc – oraz czerwonych – z Pinot Noir. O ile stolicą Pinot Noir jest Central Otago –  najbardziej na południe wysunięty region winiarski – to centrum wina Sauvignon Blanc jest Malborough, największy region winiarski Nowej Zelandii.

Malborough, Nowa Zelandia – największy i najbardziej słoneczny region winiarski

Opisywany region w kilku punktach…

  • 27 000 hektarów winnic.
  • Stąd pochodzi około 75% krajowej produkcji wina.
  • Symbolem jest  Sauvignon Blanc – obsadzony na 22 000 hektarów .
  • Winnice położone są w dolinach. Zwłaszcza w Wariau Valley panują doskonałe warunki dla rozwoju Sauvignon Blanc.
  • Powstaje tutaj wino o  silnych aromatach i charakterystycznym smaku agrestu z mineralną nutą.

Malborough Sauvignon Blanc jest dziś rozpoznawalną, międzynarodową marką.

Nowa Zelandia na obrazku.
Położone w dolinach winnice Malborough, New Zealand Winegrowers.

Wino: Lawson,s Dry Hills, 2018.

Kraj i region: Nowa  Zelandia, region Malborough.

Rodzaj i odmiana: białe wytrawne, Sauvignon Blanc.

Producent: Lawson’ s Dry Hill.

Firma założona w 1982 roku przez Ross i Barbarę Lawson. Uprawia się odmiany białe, głównie Sauvignon Blanc oraz czerwoną Pinot Noir. Winnice położone są w dolinach, m.in. słynnej Wariau Valley oraz Omaka i Awatere Valley. Odmienne  mikroklimaty w nich panujące nadają winom charakterystyczny styl.

Nowa Zelandia - to wino otrzymuje aż 4.8 na 5!
Ocena 4,8/5
Sauvignon Blanc z Malborough, Nowa Zelandia.
Sauvignon Blanc z Malborough | winnicaprofesora.

Bogaty bukiet zapachów owocowych, nuty cytryny, agrestu. Wino dobrze zbudowane dzięki udziałowi niewielkich ilości wina dojrzewającego w dębowej beczce oraz dzikich drożdży. W smaku świeże z wyważona kwasowością o długim finiszu. Wino eleganckie, doskonale odzwierciedla charakter odmiany Sauvignon Blanc i wyjątkowy terroir Malborough.

Wysoka ocena winnicyprofesora – 4,8/5.

Więcej o regionach i winach Nowej Zelandii na filmie:

Chcesz wiedzieć więcej?

Zajrzyj po książkę “Przewodnik po Świecie Wina”! To idealny prezent dla siebie bądź bliskich. Przystępne wejście do złożonego i bogatego świata wina. Przeprowadzę Cię przez historię, aspekty techniczne, cały proces tworzenia wina aż po degustację.

Link do książki, w niej również są informacje i Nowa Zelandia.
Książka – zajrzyj na tę stronę.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY