En primeurs – oryginalny system sprzedaży win w Bordeaux

W kwietniu każdego roku, w Bordeaux ma miejsce szczególne wydarzenie - odbywa się próbowanie i ocenianie win z ostatniego zbioru – en primeurs. Co się kryje za tą nazwą?
W kwietniu każdego roku, w Bordeaux ma miejsce szczególne wydarzenie - odbywa się próbowanie i ocenianie win z ostatniego zbioru – en primeurs. Co się kryje za tą nazwą? Primeurs i en primeurs - jaka jest różnica między winami? Określenie primeurs dotyczy win młodych - wprowadzonych do sprzedaży przed wiosną po zbiorach. Znane są młode wina Beaujolais Nouveau, które do sprzedaży trafiają bardzo szybko - bo już w trzeci czwartek listopada po ostatnich zbiorach. Natomiast en primeurs odnosi się do szczególnego system
Zapisz się do newslettera bądź Zaloguj aby przeczytać cały artykuł.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY