Wino Muscadet z Doliny Loary

Region winiarski Dolina Loary jest drugim - po Bordeaux - obszarem winnic we Francji. Właśnie tam powstaje słynny Muscadet, który recenzuję.

Region winiarski Dolina Loary (Valée de la Loire) jest drugim – po Bordeaux – obszarem winnic we Francji. O ile Bordeaux słynie z win czerwonych – to Dolina Loary jest znana przede wszystkim z doskonałych win białych, takich jak Pouilly Fumé, Sancerre, które powstają z odmiany Sauvignon Blanc oraz wino Muscadet z odmiany Melon de Bourgogne.

W ramach Doliny Loary wyróżnia się cztery główne regiony winiarskie:

  • Nantes,
  • Anjou,
  • Touraine
  • Centre.
Muscadet z Doliny Loary.
Winnice otulone oparami z Loary, fot.vinvaldeloire.fr

Wino Muscadet AOC

Jednym z najważniejszych, białych win z Regionu Doliny Loary jest wytrawne Muscadet, wytwarzane z odmiany Melon B – Melon de Bourgogne w winnicach położonych na południe od miasta Nantes. W 1936 roku Muscadet uzyskał oznaczenie pochodzenia AOC- Appellation d’ Origine Contrôlée. Winnice zajmują około 13 000 hektarów przeznaczonych wyłącznie dla produkcji wina białego.

Wino Muscadet ma cztery oznaczenia pochodzenia AOC:

  • Muscadet  Sèvre et Maine,
  • Muscadet Côtes de Grandieu,
  • Muscadet Coteaux de la Liore  
  • oraz ogólnie  Muscadet.
Muscadet z Doliny Loary.
Regiony Muscadet,winefomormalpeople

Sèvre et Maine – główny obszar wina

Na obszarze 8 800 hektarów, na południowy – wschód od Nantes, przecinane dwiema rzekami Sèvre i Maine, rozciągają się winnice gdzie powstaje wino oznaczone jako Muscadet Sèvre et Maine. Stąd pochodzi ponad 70% produkcji wina Muscadet. Prawie połowa wina jest wytwarzana metodą Sur Lie (na osadzie), nadającą mu pewne cechy wina musującego (delikatne bąbelki).

Muscadet z Doliny Loary.
Wino Muscadet, winnicaprofesora.
Muscadet konsumpcja.
konsuDegustacja wina Muscadet, fot. winnicaprofesora.

Sur Lie – na czym polega?

Metoda produkcji wina Muscadet nazywana Sur Lie (na osadzie) polega na tym, że wino ma kontakt z osadem obumarłych drożdży, jaki utworzył się na dnie i ściankach beczki. Metodę odkryto przypadkowo na początku XX wieku. Winiarze z okolic Nantes przechowywali dla siebie beczki z najlepszym winem aby uświetniać rodzinne uroczystości. Ponieważ wina nie czerpano przez dłuższy czas, w beczce osadzały się resztki drożdży z fermentacji nadając winu szczególny charakter, świeżość w ustach i szeroki bukiet zapachowy.

Muscadet produkcja.
Osad z drożdży w beczce, fot. wikipedia

Wino pozostaje przez jedną zimę w beczce lub zbiorniku z osadami drożdży z fermentacji i jest nalewane do butelek na wiosnę lub jesienią następnego roku.  W napełnionym do butelki winie może pozostawić niewielka ilość dwutlenku węgla zaznaczając musujące bąbelki. Zawartość alkoholu w winie Muscadet nie powinna przekraczać 12%.

Butelka wina Muscadet ma charakterystyczny kształt, zbliżony do butelki typu burgundzkiego, oraz wygrawerowane na szkle napisy: Muscadet na dole butelki oraz Sur Lie na górze – o ile wino było produkowane właśnie tą metodą.

Wino Muscadet z Domaine de la Bretonnière

Rodzinna posiadłość winiarska Domaine de la Bretonnière słynie z białych win Muscadet. Na obszarze 25 hektarów, na gliniastej glebie, z winogron Melon de Bourgogne  powstają doskonałe, wytrawne wina białe Muscadet. Roczna produkcja sięga 65 000 butelek.

Specjalny proces winifikacji odbywa się w betonowych zbiornikach, wkopanych w ziemię. Wszystkie wina wytwarzane są metodą Sur Lie, na osadzie z drożdży, co nadaje im charakterystyczny aromat i  smak. Obok win podstawowych, w niewielkiej winnicy o powierzchni jednego hektara, powstaje Muscadet wyjątkowej jakości – Clos du Patis d’ Enfer.

Wino: Muscadet, 2018.

Kraj i region: Francja, Dolina Loary, Sevre et Maine AOP.

Producent: Domaine de la Bretonnière.

Rodzaj, odmiana: białe, wytrawne, metoda Sur Lie, odmiana Melon de Bourgogne.

Ocena:


Wino ma charakterystyczny, owocowy i kwiatowy bukiet zapachowy, jest dobrze zrównoważone smakowo, o delikatnej kwasowości z nieznacznie wyczuwalnymi musującymi bąbelkami.

Wino może leżakować do 5 lat nie tracąc swoich walorów. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-9 C. Idealne wino do owoców morza i dań z ryb.

Ocena konsumentów z degustacji w restauracji Tusieje: 

Ogólna 4,6/5, w tym zapach 4,7/5, smak 4,5/5. Wino dostępne w sklepach – winnica.pl – i gwarantuję jego oryginalność.

Wino Muscadet i Muscat – o co chodzi?

Wprawdzie obydwie nazwy  są bardzo podobne, to jednak wina są zupełnie różne. O ile Muscadet jest winem wytrawnym, to Muscat, wytwarzany z winogron o takiej samej nazwie, jest naturalnie słodkim winem deserowym. Jak np. francuski Muscat de Rivesaltes z regionu Rousillion, lub musującym, jak np. włoskie Moscato d’ Asti.

Szukając dobrego wina Muscadet z regionu Doliny Loary – powinniśmy zwracać uwagę, czy na etykiecie znajdziemy informację, że – niezależnie od nazwy producenta – wino posiada:

  • jedno z trzech oznaczeń pochodzenia: Muscadet  Sèvre  et Maine, Muscadet Côtes de Grandieu  lub Muscadet Coteaux de la Liore;
  • oraz czy na dole butelki znajduje się wygrawerowany  napis Muscadet , a na górze napis Sur Lie, wskazujący na specjalną metodę produkcji wina.

Więcej o regionie i winach Doliny Loary.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY