Porcja wiedzy o rejonie Bordeaux (1 z 2)

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

W nawiązaniu do zbliżającego się wydarzenia Winnicy Profesora: Spotkania z winem BORDEAUX

oraz do przeprowadzonego konkursu na fanpage’u przedstawiam zestaw pytań wraz z poprawnymi odpowiedziami.

Konkurs Bordeaux

1.Ile wynosi, w przybliżeniu, obszar winnic w regionie Bordeaux?

  1. 230 000 hektarów
  2. 98 000 ha
  3. 113 000 ha

Obszar winiarski Bordeaux

Bordeaux to największy we Francji region produkcji wina jakościowego. Na  113 000 hektarach winnic, ponad 7000 winiarzy produkuje wino oznaczane miejscem  pochodzenia AOC – Appellation d’Origine Contrôlée (Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia) . Roczna produkcja  sięga 700 milionów butelek wina  i żaden konsument, a nawet wytrawny ekspert, nie jest w stanie znać i rozróżniać wszystkie wina pochodzące z tej części Francji.

Bordeaux mapka

źródło: lefigarovin

Cały obszar rozdziela w sposób naturalny rzeka Garonna. Na lewym brzegu (Rive gauche) znajdują się winnice regionów winiarskich Médoc, Graves i Sauternes ze specjalną klasyfikacją win tam wytwarzanych, natomiast na prawym brzegu (Rive droite) położone są winnice regionów Saint Emilion, Fronsac i Pomerol, posiadające odrębną klasyfikację.

 2.Co oznacza napis na etykiecie win Appelation Bordeaux Contrôlée?

  1. nazwa wina Bordeaux
  2. oznaczenie, że wino pochodzi z regionu winiarskiego Bordeaux
  3. znak kontroli wina przez organy Unii Europejskiej

 Appellation Bordaux Contrôlée

Oznaczenie na winach bordoskich Appellation Bordeaux Contrôleé świadczy, że wino zostało wytworzone (pochodzi) ze ściśle wyznaczonego regionu winiarskiego Bordeaux i podlega kontroli przez  instytucje publiczne i organizacje winiarzy z Bordeaux. Wino z oficjalnie wyznaczonego obszaru winiarskiego musi spełniać szereg wymogów , na przykład być produkowane tylko z dozwolonych odmian winogron, nie przekraczać wyznaczonej wielkości (kilogramów winogron lub hektolitrów moszczu) z hektara winnicy, zawierać minimalny poziom alkoholu, itp. Dla Apellation Bordeaux Contrôlée limity wydajności wynoszą  45 do 55 hektolitrów niesfermentowanego soku dla wina czerwonego i 65 hl dla wina białego.

3.Co oznacza sylwetka zamku (château), spotykana na etykiecie wina z Bordeaux?

  1. właściciele winnicy i wina pochodzą z arystokracji mieszkającej w zamku
  2. jest to znak graficzny umieszczany w celach marketingowych
  3. jest to winnica wraz z towarzszącymi zabudowaniami, winiarnią, domem gdzie mieszkają właściciele, niekiedy przypominającym zamek

Bordoskie châteaux

Charakterystycznym elementem pejzażu bordoskich winnic jest château ( zamek pałac).Bardzo często dobre wina noszą nazwę château, np. Château Latour, Château Pavie, Château Pape Cement, itd. Sylwetka i nazwa château  widniejąca na etykietach win z Bordeaux stała się symbolem najwyższej jakości i zastrzeżonym znakiem towarowym.

Tradycję wznoszenia château  zapoczątkował w 1550 roku Armaud de Pontac, budując wśród winnic zamek nazwany później Château Haut-Brion i poprzez wprowadzenie nowych szczepów winorośli  oraz  technologii produkcji  stworzył podwaliny dla czerwonego wina jakościowego z Bordeaux.

Chateau Haut Brion

Château Haut-Brion, netvin.com

Chateau Pape Clement

Château Pape Clement, Fot.justigo.co.za

Château oznacza raczej posiadłość – winnicę, winiarnię, magazyny ,itp., łącznie z zabudowaniami gdzie mieszka właściciel posiadłości . Niektóre budowle są na tyle okazałe, że faktycznie prezentują architekturę pałacu.  Budowano je wśród winnic nie tyle dla celów mieszkalnych, ile dla nadania winu prestiżu. Według przepisów château jest to dom przylegający do winnicy, w którym znajdują się pomieszczenia do produkcji i przechowywania wina. Dlatego wiele bordoskich château ma mniej ostentacyjny, a bardziej praktyczny wygląd. Niestety,  niektórzy producenci z innych regionów Francji, np. z Langwedocji, także oznaczają swoje wina nazwą château, pomimo że ich wina nie dorównują jakością i prestiżem winom bordoskim.

4.Pierwszą klasyfikację Grands Crus (Wielkich Win) z regionu Médoc w Bordeaux:

1.ustanowił Premier Clemenceau w 1936 roku

2.ustanowiło Stowarzyszenie Winiarzy Bordeaux w 1895 roku

3.ustanowił Cesarz Napoleon III Bonaparte w 1855 roku z okazji Wystawy Światowej w Paryżu

 Klasyfikacja z 1855 roku – Grands Crus 

W 1855 roku, z okazji Światowej Wystawy w Paryżu, na wniosek Cesarza Napoleona III, sporządzono klasyfikację najlepszych, czerwonych wini pochodzących z Médoc, nadając im nazwę Grands Crus Classé – Wielkich Win.

Wina pogrupowano według cen w 5 klas obejmujących w sumie 61 châteaux z sześciu gmin: Saint- Estèphe, Pauillac, Listrac, Saint-Julien, Moulis, Margaux. Jedynie Château Haut-Brion pochodzi z regionu Graves. Sklasyfikowano również 21 châteaux wytwarzających wina słodkie w regionie Suaternes.

                                                           Wielkie wina klasy I

Wielkie Wina są mieszanką kilku szczepów – Cabernt Sauvignin, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, przy czym ten pierwszy jest niewątpliwie szczepem wiodącym. Warto zaznaczyć, że wszystkie Wielkie Wina stanowią zaledwie niecałe 5 % wszystkich win AOC Bordeaux.

Klasyfikacja z 1855 roku jest niezmienna, a wina produkowane w sklasyfikowanych châteaux zasługują na najwyższe oceny, zarówno pod względem jakości, lecz także pod względem cen. Z tej racji wina te są nie tylko uznawane  i pożądane przez konsumentów na całym świecie, lecz także stanowią interesujący przedmiot inwestycji oraz kolekcji.

c.d.n.

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY