W nawiązaniu do zbliżającego się wydarzenia Winnicy Profesora: Spotkania z winem BORDEAUX
oraz do przeprowadzonego konkursu na fanpage’u przedstawiam zestaw pytań wraz z poprawnymi odpowiedziami.
Konkurs Bordeaux
1.Ile wynosi, w przybliżeniu, obszar winnic w regionie Bordeaux?
- 230 000 hektarów
- 98 000 ha
- 113 000 ha
Obszar winiarski Bordeaux
Bordeaux to największy we Francji region produkcji wina jakościowego. Na 113 000 hektarach winnic, ponad 7000 winiarzy produkuje wino oznaczane miejscem pochodzenia AOC – Appellation d’Origine Contrôlée (Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia) . Roczna produkcja sięga 700 milionów butelek wina i żaden konsument, a nawet wytrawny ekspert, nie jest w stanie znać i rozróżniać wszystkie wina pochodzące z tej części Francji.
źródło: lefigarovin
Cały obszar rozdziela w sposób naturalny rzeka Garonna. Na lewym brzegu (Rive gauche) znajdują się winnice regionów winiarskich Médoc, Graves i Sauternes ze specjalną klasyfikacją win tam wytwarzanych, natomiast na prawym brzegu (Rive droite) położone są winnice regionów Saint Emilion, Fronsac i Pomerol, posiadające odrębną klasyfikację.
2.Co oznacza napis na etykiecie win Appelation Bordeaux Contrôlée?
- nazwa wina Bordeaux
- oznaczenie, że wino pochodzi z regionu winiarskiego Bordeaux
- znak kontroli wina przez organy Unii Europejskiej
Appellation Bordaux Contrôlée
Oznaczenie na winach bordoskich Appellation Bordeaux Contrôleé świadczy, że wino zostało wytworzone (pochodzi) ze ściśle wyznaczonego regionu winiarskiego Bordeaux i podlega kontroli przez instytucje publiczne i organizacje winiarzy z Bordeaux. Wino z oficjalnie wyznaczonego obszaru winiarskiego musi spełniać szereg wymogów , na przykład być produkowane tylko z dozwolonych odmian winogron, nie przekraczać wyznaczonej wielkości (kilogramów winogron lub hektolitrów moszczu) z hektara winnicy, zawierać minimalny poziom alkoholu, itp. Dla Apellation Bordeaux Contrôlée limity wydajności wynoszą 45 do 55 hektolitrów niesfermentowanego soku dla wina czerwonego i 65 hl dla wina białego.
3.Co oznacza sylwetka zamku (château), spotykana na etykiecie wina z Bordeaux?
- właściciele winnicy i wina pochodzą z arystokracji mieszkającej w zamku
- jest to znak graficzny umieszczany w celach marketingowych
- jest to winnica wraz z towarzszącymi zabudowaniami, winiarnią, domem gdzie mieszkają właściciele, niekiedy przypominającym zamek
Bordoskie châteaux
Charakterystycznym elementem pejzażu bordoskich winnic jest château ( zamek pałac).Bardzo często dobre wina noszą nazwę château, np. Château Latour, Château Pavie, Château Pape Cement, itd. Sylwetka i nazwa château widniejąca na etykietach win z Bordeaux stała się symbolem najwyższej jakości i zastrzeżonym znakiem towarowym.
Tradycję wznoszenia château zapoczątkował w 1550 roku Armaud de Pontac, budując wśród winnic zamek nazwany później Château Haut-Brion i poprzez wprowadzenie nowych szczepów winorośli oraz technologii produkcji stworzył podwaliny dla czerwonego wina jakościowego z Bordeaux.
Château Haut-Brion, netvin.com
Château Pape Clement, Fot.justigo.co.za
Château oznacza raczej posiadłość – winnicę, winiarnię, magazyny ,itp., łącznie z zabudowaniami gdzie mieszka właściciel posiadłości . Niektóre budowle są na tyle okazałe, że faktycznie prezentują architekturę pałacu. Budowano je wśród winnic nie tyle dla celów mieszkalnych, ile dla nadania winu prestiżu. Według przepisów château jest to dom przylegający do winnicy, w którym znajdują się pomieszczenia do produkcji i przechowywania wina. Dlatego wiele bordoskich château ma mniej ostentacyjny, a bardziej praktyczny wygląd. Niestety, niektórzy producenci z innych regionów Francji, np. z Langwedocji, także oznaczają swoje wina nazwą château, pomimo że ich wina nie dorównują jakością i prestiżem winom bordoskim.
4.Pierwszą klasyfikację Grands Crus (Wielkich Win) z regionu Médoc w Bordeaux:
1.ustanowił Premier Clemenceau w 1936 roku
2.ustanowiło Stowarzyszenie Winiarzy Bordeaux w 1895 roku
3.ustanowił Cesarz Napoleon III Bonaparte w 1855 roku z okazji Wystawy Światowej w Paryżu
Klasyfikacja z 1855 roku – Grands Crus
W 1855 roku, z okazji Światowej Wystawy w Paryżu, na wniosek Cesarza Napoleona III, sporządzono klasyfikację najlepszych, czerwonych wini pochodzących z Médoc, nadając im nazwę Grands Crus Classé – Wielkich Win.
Wina pogrupowano według cen w 5 klas obejmujących w sumie 61 châteaux z sześciu gmin: Saint- Estèphe, Pauillac, Listrac, Saint-Julien, Moulis, Margaux. Jedynie Château Haut-Brion pochodzi z regionu Graves. Sklasyfikowano również 21 châteaux wytwarzających wina słodkie w regionie Suaternes.
Wielkie wina klasy I
Wielkie Wina są mieszanką kilku szczepów – Cabernt Sauvignin, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, przy czym ten pierwszy jest niewątpliwie szczepem wiodącym. Warto zaznaczyć, że wszystkie Wielkie Wina stanowią zaledwie niecałe 5 % wszystkich win AOC Bordeaux.
Klasyfikacja z 1855 roku jest niezmienna, a wina produkowane w sklasyfikowanych châteaux zasługują na najwyższe oceny, zarówno pod względem jakości, lecz także pod względem cen. Z tej racji wina te są nie tylko uznawane i pożądane przez konsumentów na całym świecie, lecz także stanowią interesujący przedmiot inwestycji oraz kolekcji.
c.d.n.