Zapytaj winnicęprofesora: Czy wino bezalkoholowe jest winem?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Analizy polskiego rynku wina wskazują na zjawisko wzrostu popytu na wino bezalkoholowe, zwłaszcza musujące. Jednak „wina bez alkoholu” stanowią zaledwie 0,2% całej sprzedaży win stołowych i 0,4% win musujących. Podkreśla się, że wino bezalkoholowe to wygodne rozwiązanie dla kierowców , kobiet w ciąży oraz osób ograniczających spożycie kalorii. Napoje określane jako „wino bez alkoholu” miały podbić rynki krajów arabskich, gdzie spożywanie alkoholu jest zabronione.

Na początku postawmy pytanie – czy wino bezalkoholowe jest winem?

Definicja wina, która obowiązuje w krajach UE oraz Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina precyzuje: ”Wino to napój powstający wyłącznie poprzez częściową lub całkowitą fermentację alkoholową świeżych winogron, miażdżonych lub nie, lub fermentację moszczu gronowego. Rzeczywista zawartość  alkoholu w winie jest nie mniejsza niż 8,5%”. W świetle tej definicji wino bez alkoholu nie może nazywać się winem.

Jak wytwarza się „wino bezalkoholowe”?

 Z wina powstającego na drodze fermentacji alkoholowej usuwa się alkohol. Najczęściej stosuje się dwie metody – odwróconej osmozy lub odparowywania. Nie wdając się w szczegóły technologiczne można powiedzieć, że obydwie polegają na rozłożeniu i rozdzieleniu składników wina, najpierw lotnych, czyli zapachów, a następnie pozostałych, w tym alkoholu. Każdy ze składników umieszcza się w odrębnych zbiornikach, a następnie łączy się je już bez alkoholu. Produkcja wina bezalkoholowego jest kosztowna, bowiem wymaga dodatkowej aparatury, zbiorników i pomieszczeń potrzebnych do wydzielenia alkoholu z wytworzonego uprzednio wina.

W niektórych krajach, np. w Hiszpanii, są organizacje regulujące wytwarzanie „wina bez alkoholu”, definiując produkt jako „ wytworzony wyłącznie z wina jakościowego, z którego wydobywa się alkohol nieagresywnymi metodami tak, aby ilość alkoholu spadła poniżej 0,9% i aby utrzymane zostały właściwości organoleptyczne i cechy podstawowe wina, z którego pochodzi” (Consejo de Productores de Vino Desalcoholizado de España). Tak więc „ wino bezalkoholowe” może zawierać śladowe ilości alkoholu, najczęściej 0,5%.

Faktycznie jednak cechy wina jakościowego nie mają nic wspólnego z cechami wina poddanego usunięciu alkoholu. Podczas wytwarzania wina jakościowego ważne jest, aby poddawać je jak najmniejszej liczbie operacji, gdyż każda z nich może naruszyć jakość wina. Usuwanie alkoholu oznacza faktycznie ograniczenie właściwości wina podstawowego, a to co pozostaje różni się znacznie od oryginału, zarówno wina czerwonego, jak i białego.

Jak smakuje „wino bezalkoholowe”?

 Na próbę kupiłem butelkę czerwonego alcohol free z Mołdawii, wytworzonego na bazie Cabernet Sauvignon. Było to moje pierwsze spotkanie z takim winem. Wrażenia zdecydowanie negatywne – zapach nieokreślony, dziwny, a smak przypominał sok winogronowy. Z pewnością nie będę amatorem „wina bez alkoholu”.

Wino bezalkoholowe butelkaWino bezalkoholowe etykieta

Warto dla porównania przywołać smak „czekolady” bez kakao. Były kiedyś w Polsce takie „czekolady”. Z braku drogiego kakao producenci słodyczy wymyślili „czekoladę” bez tego podstawowego składnika i nazwali ją wyrobem czekoladopodobnym. Podobnie wino bez jednego z podstawowych składników, alkoholu, to tylko napój winopodobny.

Dobry pomysł na świąteczny prezent dla amatora wina:

swieta_Obszar roboczy 1

Przewodnik po świecie wina- świąteczna edycja

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.