Średniowieczny Paryż stolicą wina

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

W 1328 roku Paryż liczył około 200 000 mieszkańców i był największym miastem na zachodzie kontynentu europejskiego. Zapotrzebowanie na wino było bardzo duże zważywszy, że w mieście było zaledwie 16 studni z wodą, a winem zaspokajano pragnienie. Powierzchnia winnic i produkcja wina rosły nieustannie, zaspokajając coraz większe potrzeby mieszkańców metropolii.

paryz

Mapa średniowiecznego Paryża.

Winnice królewskie rozpościerały się na wzgórzach Saint-Geneviève, a wino z nich pochodzące miało pierwszeństwo w sprzedaży do tawern. Wino z Paryża stało się symbolem wina francuskiego. Posiadanie winnicy było przywilejem, o który ubiegali się liczni przedstawiciele klasy mieszczańskiej.

Powstawały cechy zawodowe związane z winem: winiarzy, pracowników zbierających winogrona, sprzedawców i handlarzy winem, prowadzących tawerny, rozładunkowych beczek wina przypływających do portu w Paryżu, kontrolerów wina – ilości wina w beczkach, od której płaciło się podatki do kasy miejskiej.

W XIV wieku w Paryżu było 4 000 tawern gdzie serwowano wino.

Wino piją wszystkie warstwy społeczne. Konsumpcja była ogromna – średnio około 100 litrów na osobę rocznie. Działał rynek wina, podlegający prawu popytu i podaży. Duży popyt przy ograniczonej podaży prowadził do wzrostu cen, nawet wina słabej jakości.

Nakładano podatki na wino zasilające kasę królewską i regulowano jego ceny. Już w 1421 roku dekret królewski wyznacza cenę maksymalną na wina, wskazując na pierwszym miejscu wina z Beaune i Auxerre (Burgundia), na drugim „wino francuskie” a następnie „wino średnie” i wino najgorsze (petit vin).

Wysokie ceny i podatki sprzyjały rozwojowi oszustw handlowych – wino rozcieńczano wodą, liche wina barwiono sokiem dla nadania pozorów szlachetności.

 

Paryskie tawerny dawniej

Paryskie tawerny dziś

 

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.