Trzy ciekawostki związane z winem. Jedna dotyczy stacji kolejowej i historycznego momentu zbioru. Druga traktuje o winie bez cukru. Przyjmie się? Trzecia podejmuje poważny temat topniejących lodowców. Zapraszam na trzy “winne ciekawostki”.
Winne ciekawostki – wino ze stacji kolejowej
W 1988 roku na stacji kolejowej w japońskim mieście Shiojiri zasadzono winorośle. W tym roku – po raz pierwszy – z zebranych winogron powstało 100 butelek wina.
Miasto Shiojiri położone jest w centralnej Japonii, w prefekturze Nagano. Winiarstwo ma tutaj długą tradycję. W kilku regionach winiarskich uprawiane są różne odmiany – w tym Merlot w regionie Tenryugawa. Winorośle posadzono na stacji w celu promowania lokalnego wina wśród turystów odwiedzających region. Na pergolach ponad peronami posadzono odmiany Merlot i Niagara. Maleńka winnica pozostaje pod opieką Japan Railways. Dotychczas dojrzałymi winogronami częstowano pasażerów lub dostarczano je studentom enologii w calach badawczych. W ubiegłam roku – dla uczczenia 60-lecia nadania Shiojiri statusu miasta – zdecydowano wytworzyć wino z tegorocznego zbioru winogron. W lokalnej winiarni wyprodukowano 100 butelek wina.
Winne ciekawostki – pierwsze wino bez cukru ukazało się w Kanadzie
Zachęcona przez sukces gazowanej wody z alkoholem – kanadyjska firma Aterra Wines – zaoferowała wino bez grama cukru.
A USA i Kanadzie napoje bez cukru odnoszą handlowy sukces. Coraz więcej konsumentów ogranicza spożycie produktów zawierających cukier. Równocześnie wielu z nich nie chce zrezygnować z alkoholu. Według badań Nielsena sprzedaż wody gazowej z alkoholem wzrosła w 2019 roku w USA o 193%, a potencjał rynkowy jest szacowany na 15, miliarda USD. Także we Francji firma Natz i Fefe wypuściła do sprzedaży alkoholizowane wody gazowane, zawierające 5% alkoholu.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów Aterra Wines stworzyła gamę BASK – wina bez cukru. Białego na bazie Sauvignon Blanc, czerwonego Pinot Noir oraz różowego. Wina zawierają 12 i 13% alkoholu, lecz nie mają cukru. Wino jest oferowane w niektórych prowincjach (Ontario, Kolumbia Brytyjska, Alberta) w cenach 11,99 i 13,99 dolarów kanadyjskich.
Komentarz autora
Czy wino bez cukru przyjmie się wśród amatorów tego napoju? Może to podążyć śladem wina bezalkoholowego, którego konsumpcja, po początkowym efekcie nowości, nie rozwija się tak dynamicznie, jak oczekiwali producenci. Od wieków konsumenci przyzwyczajeni są do wina, w którym współgrają ze sobą kwasy, cukier, alkohol i taniny. Brak jednego ze składników, cukru lub alkoholu, narusza naturalną strukturę wina, zwłaszcza jego zapach i smak. Dlatego wino bez cukru nie spotka się z akceptacją wśród większości konsumentów i pozostanie niszowym segmentem rynku.
Winne ciekawostki – wino w obronie lodowców Patagonii
Chilijska firma winiarska Viña San Pedro zaoferuje w tym roku na rynkach Europy, Ameryki i Azji nową markę – organiczne wina South Cause. Jego sprzedaż będzie zasilać fundusz organizacji NGO Glaciares Chilenos (Chilijskie Lodowce), działającej na rzecz ochrony lodowców Patagonii.
Marka South Cause składa się z wina czerwonego, kupażu Cabernet Sauvignon, białego Sauvignon Blanc i różowego i jest kierowana do generacji milenialsów i młodych amatorów wina. Winogrona Cabernet Sauvignon pochodzą z winnic w regionie Maipo, natomiast Sauvignon Blanc z regionu Casablanca.
Wino z certyfikatem wina organicznego i wegańskiego będzie w opakowaniu przyjaznym dla środowiska. Firma chwali się, że zmniejszyła wagę butelek i opakowań, tak aby do 2030 roku wszystkie nadawały się do ponownego użycia lub recyklingu.
Butelka South Cause będzie kosztować, w zależności od rynku, między 12-15 USD i wspierać bezpośrednio Glaciares Chilenos. Środki organizacja będzie przeznaczać na badania naukowe oraz działalność edukacyjną.
Lodowce odgrywają ważną rolę w regulowaniu klimatu. Odbijają 45 do 80% słonecznego światła, przyczyniając się do schładzania temperatury na ziemi. Topniejące lodowce podnoszą poziom morza podmywając i zatapiając lądy.
Celem organizacji Glaciares Chilenos jest ochrona pól lodowych w chilijskiej Patagonii, które stanowią 82% wszystkich lodowców w Ameryce Południowej. W ostatnich sześciu latach lodowce w Chile zmniejszyły się o 8%. Jest to istotne dla zaopatrzenia ludności kraju w wodę, która pochodzi z górskich rejonów i stref lodowcowych. Także winnice położone w dolinach i u podnóża Andów nawadniane są wodą z topniejących śniegów i lodów.