Cava to słynne, hiszpańskie wino musujące wytwarzane metodą szampańską, nazywaną także tradycyjną. Druga fermentacja, podczas której powstają słynne bąbelki, odbywa się w butelce. Następnie wino dojrzewa wiele miesięcy w piwnicy. Odmiana wina jest wytwarzana głównie w Katalonii – w regionie winiarskim Penedes – jako kompozycja trzech odmian: Macabeo, Parellada i Xarello, a także Chardonnay przy produkcji wina blanc de blanc. Wino oznaczone DO powstaje także w regionie Navarra, Rioja czy Valencia.
Nowe oznaczenia na etykiecie CAVA
Niebawem, przy zakupie popularnego „hiszpańskiego szampana” będzie nam łatwiej rozpoznać jego kategorię, jakość i cenę. Rada Regulacyjna DO Cava (Consejo Regulador Cava DO – Denominación de Origen) zatwierdziła nowe oznaczenia na etykiecie wina. Oznaczenia mają wskazywać i gwarantować klasę jakości wina. Nowe oznaczenia pozwolą konsumentowi na bezpośrednią identyfikację wina.
Nowe etykiety będą stopniowo wprowadzane do końca 2023 roku, choć już w tym roku pojawią się na najnowszych rocznikach.
“…nowe etykiety odróżniają nas oraz identyfikują jako oryginalna z oznaczeniem pochodzenia – Denominación de Origen. Jest to jedyny, oficjalny wyznacznik certyfikacji gwarantujący konsumentowi jakość wina oraz potwierdzający prawdziwość oznaczeń na etykiecie”
Prezydent Consejo Regulador, Javier Pages.
Oznaczenie na etykiecie jest oficjalnym znakiem gwarantowanym Consejo Regulador DO Cava. Chodzi także o wyróżnienie tych producentów, którzy wykonują cały proces produkcyjny w swojej winiarni.
Nowe oznaczenia dają konsumentowi informację o głównych elementach wina:
- pochodzeniu wina z wyznaczonego terenu, strefy lub podstrefy;
- kategorii wina: Cava de Guarda, dojrzewające w butelce ponad 9 miesięcy oraz de Guarda Superior o dłuższym dojrzewaniu i pochodzeniu ze specjalnych winnic przeznaczonych na wino musujące (od 2025 roku w 100% o uprawie ekologicznej) oraz ograniczonej wydajności.
Etykiety o różnych kolorach wskazują na rodzaj wina Cava:
- Zielony wskazuje na de Guarda (dojrzewa w butelce minimum 9 miesięcy).
- Srebrny na de Guarda Superior – Reserva (minimalnie 18 miesięcy dojrzewania w butelce).
- Złocisty na de Guarda Superior – Gran Reserva (minimalnie 30 miesięcy dojrzewania w butelce).
Etykiety będą miały także kod QR. Zainteresowany konsument będzie miał dostęp do dodatkowych informacji o winie, jego pochodzeniu czy doboru odpowiednich dań do wina.