Naturalny korek do wina zostawia dodatni ślad węglowy

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Jeszcze o korku do wina, tym razem o jego korzystnym wpływie nie tylko na właściwości wina, lecz także na środowisko naturalne.

Dąb korkowy, z którego wywarza się korki do zamykania butelek wina, ma nadzwyczajne właściwości środowiskowe, bowiem absorbuje cztery razy więcej CO2 aniżeli wiele innych drzew. Największe obszary lasów dębu korkowego znajdują się w Portugalii i Hiszpanii.

Jednym z wiodących na świecie producentów naturalnych korków do wina jest firma Amorim z Portugalii, która produkuje najlepiej sprzedający się korek – Neutrocork. Jego produkcja sięga rocznie 1,2 mld sztuk.

Korek do wina Amorim

Analiza przeprowadzona przez PricewaterhouseCoopers wykazała, że korek zatrzymuje więcej węgla, aniżeli uwalnia podczas produkcji. Z analizy cyklu życia korka wynika, że jego bilans węglowy jest korzystny, a ślad węglowy wynosi minus 1,8 g CO2.

Jeżeli uwzględnić absorbcję CO2 przez drzewa dębu korkowego w lesie, wówczas wynik będzie jeszcze lepszy – minus 392 g CO2/korek. W analizie brano pod uwagę cały cykl produkcyjny Neutrocorka, uwzględniając emisję związaną z nakładami na materiały, energię, materiały opakowaniowe, transport, itp.

Faktycznie, ponieważ składnikiem głównym Neutrocorka jest korek naturalny pochłaniający węgiel, końcowe etapy produkcji mają ujemną emisję GHM –  gazów cieplarnianych. Przygotowany odpowiednio surowiec jest przerabiany w mikro-granulki, w których wykrywa się TCA i oczyszcza. Tak oczyszczone granulki są prasowane  (formowane)przyjmując ostateczną formę Neutrocorka.

Korek do wina emisja CO2

Największa emisja gazów cieplarnianych na tonę produktu powstaje podczas procesu formowania i stabilizacji, głównie z racji zużycia energii przez maszyny, oraz podczas dystrybucji.

Z pewnością bilans węglowy korka z tworzywa sztucznego lub blaszanej zakrętki jest niekorzystny, a ich ślad węglowy dodatni. Jak duży?- niestety, nie znam badań na ten temat.

Winnicaprofesora na podstawie: Amorim cork stopper proved carbon positive, by Patrick Schmitt, The Drink Business

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY