Katalonia i jej wina!

Katalonia jest Twoim wakacyjnym celem? Wiesz, że jest tam aż jedenaście charakterystycznych regionów winiarskich?

Wybierasz się do Katalonii – do Barcelony, na Costa Brava? Musisz koniecznie posmakować wyśmienitej kuchni, której towarzyszy miejscowe wino! Na winiarskiej mapie Hiszpanii region Katalonii (Katalonia) zajmuje ważne miejsce. Powstają tutaj doskonałe wina białe, kultowe czerwone i oczywiście wino musujące Cava. Wybór nie jest łatwy – zwłaszcza, że w Katalonii jest jedenaście charakterystycznych regionów winiarskich, z których wina oznaczone są wysoką klasą jakościową DO – Denominación de Origen, a region Priorat klasą najwyższą DOC – Denominación de Origen Calificada.

Katalonia, tak wygląda region.

Regiony winiarskie Katalonii, The World of Wine Rewiev.

Penedès – centrum wina musującego Cava

Największym w Katalonii i najbardziej znanym amatorom wina jest region winiarski Penedès, położony na zachód od Barcelony. Na obszarze około 26 000 hektarów winnic, 161 producentów (bodegas) produkuje rocznie ponad 20 milionów litrów wina, które w 75% trafia na rynek krajowy, natomiast 25% jest eksportowane do wielu krajów (również do Polski). Dominują wina białe, w tym słynne wino musujące Cava wytwarzane metodą szampańską (tradycyjną) z miejscowych odmian.

Katalonia w pełnej krasie.

Winnice Katalonii, fot. Wikimedia Commons.

Winnice rozpościerają się od morza po tereny górskie. Klimat ma cechy śródziemnomorskie, jest łagodny i ciepły. Różnice gleb oraz wysokości położenia terenów sięgają 800 n.p.m, stąd całe zróżnicowanie win pochodzących z tego regionu. Generalnie gleby są ubogie lecz nieprzepuszczalne, dobrze zatrzymują deszczową wodę.

Uprawiane odmiany czerwone to przede wszystkim Garnacha i Monastrell, a także Merlot, Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon. Z kolei odmiany białe to głównie Macabeo, Xarel.lo, Parellada – z których m.in. komponuje się wino musujące Cava.

Katalonia i jej duma – Cava

Stolicą wina musującego Cava jest region Penedès, gdzie powstaje 90% wina wytwarzanego metodą szampańską – nazywaną także tradycyjną. Druga fermentacja – podczas której pojawiają się słynne bąbelki – odbywa się w butelce. Następnie wino ułożone na specjalnych regałach dojrzewa wiele miesięcy w piwnicy. Wino Cava jest wytwarzane jako kompozycja trzech, miejscowych odmian białych: Macabeo, Parellada i Xarel.lo, a także Chardonnay (przy produkcji wina blanc de blanc).

Katalonia i jedna z winiarni.

Leżakujące butelki Cava w piwnicach firmy Codorniu.

Większość producentów wina ma swoje siedziby w niewielkiej, liczącej 13 000 mieszkańców, miejscowości Saint Sadurni de Anoia. Największymi producentami Cava są dwie firmy – Freixenet i Codorniu. Wino oznaczone DO Cava powstaje także w regionie Navarra, Rioja oraz Valencia.

Katalonia, tutaj wytwarza się Cavę.

90% wina Cava wytwarzane jest w winnicach regionu Penedès, fot. Wikipedia.

Cava ze względu na zawartość dodanego cukru jest oznaczana:

  • Bardzo wytrawne i wytrawne – Brut Nature 0-3g/l (bez dodatku cukru), Extra Brut (0-6g/l), Brut (max 12 g/l);
  • Półwytrawne – Extra Seco (12-17g/l), Seco(17-32g/l);
  • Półsłodkie – Semi Seco (32-50g/l);
  • Słodkie – Dulce (powyżej 50g/l).

Uwaga: Cava Gran Reserva i Cava de Paraje występuje tylko jako Brut (Brut Nature, Extra Brut i Brut).

Cztery klasy Cava w zależności od czasu dojrzewania wina w butelce:

  • Cava de Guarda + 9 miesięcy:

Najmłodsze wino, dojrzewające przynajmniej 9 miesięcy, pełne świeżości, lekkie, w smaku owocowe z nutami jabłka i gruszki.

  • Cava Reserva + 18 miesięcy:

Wino doskonale zrównoważone, dojrzewa minimum 18 miesięcy – ma bogaty bukiet zapachów, świeże i obfite bąbelki.

  • Cava Gran Reserva + 30 miesięcy:

Złożoność smaków, duża intensywność aromatów jaka winu nadaje bardzo długie – 30 miesięczne – dojrzewanie,

  • Cava de Paraje Calificado + 36 miesięcy:

Wino wyjątkowe, powstaje z konkretnej winnicy i terroir, odróżniającej się od innych. Jest delikatne, ma swoja osobowość – dojrzewa 36 miesięcy

Nowe oznaczenia na etykiecie Cava (nie tylko Katalonia)

Obecnie przy zakupie popularnego „hiszpańskiego szampana” będzie nam łatwiej rozpoznać jego kategorię, jakość i cenę. Rada Regulacyjna DO Cava (Consejo Regulador Cava DO – Denominación de Origen) zatwierdziła nowe oznaczenia na etykiecie wina, które mają wskazywać i gwarantować klasę jakości wina. Nowe oznaczenia pozwolą konsumentowi na bezpośrednią identyfikację wina.

  • Zielony wskazuje na Cava de Guarda;
  • Srebrny na Cava Reserva;
  • Złocisty na Cava Gran Reserva.

Etykiety będą miały także kod QR. Zainteresowany konsument będzie miał dostęp do dodatkowych informacji o winie, jego pochodzeniu czy doboru odpowiednich dań do wina. Nowe etykiety są wprowadzane stopniowo do końca 2023 roku.

Wina, na które warto zwrócić uwagę (nie tylko Katalonia)

Oprócz wina Cava warto zwrócić uwagę na doskonałe wina białe i czerwone powstające w Katalonii. Jednym z największych producentów wina w Hiszpanii jest firma rodzinna Bodegas Torres, utworzona w 1870 roku przez Jaime Torresa i zlokalizowana w Pacs w Penedès. Podstawowe marki wina to: Viña Sol, Sangre de Toro, Coronas, Atrium,Viña Esmeralda. Z kolei kultowe wina czerwone, takie jak Ermita z Bodegas Alvaro Paląco czy Clos Erasmus pochodzą z niewielkiego regionu DOC Priorat.  

Polecam wina z Penedès nagrodzone w konkursie Testavins 2023:

Białe (blancos):

  • Atrium Chardonnay 2022 / Família Torres;
  • Duc de Foix Xarel·lo 2022 / Covides · Vinyes i Cellers;
  • Freyé Parellada Muscat 2022 / Vallformosa;

Białe dojrzewające (blancos crianza):

  • El Fanio 2021 / Albet i Noya;
  • Els Pedrets de MontPicolis 2019;
  • Maset La Sínia 2021 / Maset – Finca La Boltana 2021;

Różowe (rosados):

  • Estel d’ Argent Rosat Merlot 2022 / Estel d’ Argent;
  • Masia La Sala Rosé 2022 / Vallformosa;
  • Nàiada Rosat 2022 / Cavas Hill – Dahlia 2022 / U Mes U;

Czerwone (tintos jovenes):

  • Anais Negre 2021 / U Mes U;
  • Freyé Syrah Tempranillo 2022 / Vallformosa;
  • HMR Black 2022 / Heretat MontRubí;
  • Vinya Santa Clara 2022 / Parató;

Czerwone dojrzewające (tintos crianza):

  • Gran Coronas 2019 / Família Torres;
  • Maset 1777 – 2019 / Maset;
  • Cultivare Sumoll Samsó 2019 / Vallformosa;

Musujące klasyczne:

  • Aymar Rosé Extra Brut Reserva 2019 / Aymar;
  • MontPicolis Edició Limitada 2016 / Celler MontPicolis;
  • Magnanim Brut Nature 2018 / Plana d’ en Jan;

Wina z odmiany Xarel.lo:

  • Blanc Xarel·lo Brisat 2022 / Parató;
  • Joan Sardà Sotavent 2022 / Joan Sardà;
  • Miquel Pons 77 Veremes 2022 / Caves Miquel Pons;

O restauracjach i barach Barcelony (Katalonia) dowiesz się więcej z: Gdzie na wino w Barcelonie?

 

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. cezary

    w tej częsci hiszpani rządzi Palacios ….po sprobowanju jego win , nic nie jest juz takie samo

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY