Wina z regionu AOC Bordeaux, oznaczane jako Cru Bourgeois (Wino Mieszczańskie) mają długą tradycję, sięgającą średniowiecza. W hierarchii jakości, prestiżu i cen zajmują wysokie miejsce, zaraz po sklasyfikowanych w 1855 roku Wielkich Winach- Grands Crus.
Wina Crus Bourgeois wytwarzane są tylko w bordoskim regionie Médoc. Roczna produkcja sięga około 28 milionów butelek, co stanowi 31% całej produkcji wina w tym regionie. Winnice gdzie powstają Crus Bourgeois zajmują 4 400 hektarów. Najwięcej, 115 producentów, châteaux, zlokalizowanych jest w północnej części Médoc, 88 w Haut-Médoc, 14 w Listrac, 8 w Moulis en Médoc, 15 w Saint-Estèphe, 1 w Paulliac oraz 8 w Margaux.
Niedawno klasyfikacja win Crus Bourgeois została zmieniona. Warto zwrócić uwagę na wyodrębnione wina (châteaux) najwyższej klasy jakościowej, które z pewnością spełnią oczekiwania amatorów bordoskich win.
Obecnie klasyfikacja obejmuje trzy kategorie i będzie odnawiana co pięć lat: Cru Bourgeois podstawowe, wyższe (Supérieur) oraz klasy najwyższej – wyjątkowe(Exceptionnel). Wina z 249 châteaux będą teraz oznaczane jako:
Cru Bourgeois -179 châteaux,
Cru Bourgeois Supérieur – 56 châteaux
Cru Bourgeois Exceptionnel – 14 châteaux
Do najwyższej klasy Cru Bourgeois Exceptionnel należą wina z następujących châteaux:
Gmina Margaux:
Château Pavel de Luze oraz Château d’ Arsac
Listrac en Médoc :
Château Le Bosq, Château Lillian Ladouys, Château Le Crock
Gmina Saint -Estèphe :
Château Lestrage
Haut-Médoc :
Château d’ Agssac, Château Arnauld, Château Bel- Vue, Château Combon la Pelouse, Château Charmail, Château Malescasse, Château de Malleret, Château Taillan
Oznaczenia klas na etykietach wina będą rozpoczynać się od rocznika 2018, aż do kolejnych pięciu lat, czyli 2022 roku.
Listę wszystkich Crus Bourgeois znajdziesz tutaj: here.
Komentarz
Klasyfikacje win francuskich są skomplikowane i sprawiają konsumentowi wiele kłopotów w wyborze odpowiedniego wina. Obok ogólnego podziału na wina stołowe, regionalne oraz oznaczane pochodzeniem z danego regionu, obszaru winiarskiego – AOC/AOP Appellation d’ Origine Contrôlée/ Protegée, niektóre regiony mają własne klasyfikacje uwarunkowane historycznie – Bordeaux, Burgundia, Alzacja, Dolina Rodanu, Beaujolais.
Tylko w Bordeaux jest kilka klasyfikacji wina : na lewym brzegu rzeki Garonny w Médoc mamy 5 klas Grands Crus (Wielkie Wina) z klasyfikacji z 1855 roku (61 châteaux), aktualnie trzy klasy Crus Bourgeois – 249 châteaux, odrębną klasyfikację win z Graves i deserowych z Sauternes, natomiast na prawym brzegu klasyfikację win z Saint – Emilion.
Dlatego zmiany lub modyfikacje klasyfikacji, wprowadzane najczęściej pod naciskiem producentów, nasilają szum informacyjny utrudniający racjonalny wybór wina. Jestem miłośnikiem bordoskich win, lecz w rozbudowywanych klasyfikacjach jest mi coraz trudniej kojarzyć dane wino z konkretną klasą oraz przypisaną do niej jakością i ceną.
Więcej o winach z Médoc dowiesz się z :
Ten post ma jeden komentarz
Uprzejmie sugeruję poprawienie literówek i błędów w oznaczeniach win najwyższej kategorii. Przykładowo Cambon a nie Combon (to literówka). Błędem jest natomiast zamiana win z obszaru Saint Estephe z winem obszaru Listrac Medoc. Pozdrawiam