Wino w pałacach papieży i książąt.
W wieku XIV wino staje się tak ważne, że papieże z Awinionu ustanawiają je piątym żywiołem, obok ognia, wody, powietrza i metalu.
W latach 1305-1423 dziewięciu papieży rezydowało w pałacu w Awinionie. Równocześnie, zwłaszcza w lecie, papieże spędzali sporo czasu w mniejszym pałacu w niedalekiej miejscowości Châteauneuf- du- Pape, gdzie zakładali winnice i wytwarzali wina czerwone i białe.
Pałac papieski w Awinionie
Pałac papieski w Châteauneuf
Początkowo winnice papieskie obejmowały około 10 hektarów. Już w roku 1334, razem z winnicami innych właścicieli, obszar uprawy winorośli w Châteauneuf przekraczał 285 hektarów. W roku 1344, za pontyfikatu Klemensa VI, odnotowano po raz pierwszy wzmiankę o terroir (charakterystycznym obszarze winiarskim) Châteauneuf-du-Pape. Po powrocie stolicy apostolskiej do Rzymu, wino z Châteauneuf nadal było doceniane przez papieży, którzy specjalnie sprowadzali je z Francji. Dzisiaj wina oznaczone jako Châteauneuf-du-Pape należą do najlepszych win francuskich i są poszukiwane przez konsumentów na całym świecie.
W średniowieczu posiadanie winnicy była oznaką władzy, podobnie jak posiadanie zamku i oddziałów wojska. Wielmoże przywiązywali taką samą wagę do zarządzania winnicami jak do zarządzania zamkiem.
Winnice były zakładane na najlepszych ziemiach, w pobliżu zamku, a o uprawę winorośli dbali ludzie z zamku oraz najemni. Prowadzono bardzo dokładną księgowość, wyróżniając wszelkie nakłady pracy i ich wynagrodzenie: przycinanie winorośli, obróbkę ziemi, zbiór winogron, kupno i naprawę beczek, transport wina do zamku. Władcy kontrolowali rynek – do nich należało prawo pierwszeństwa sprzedaży wina.
Prace w winnicy, źródło: histoire-normandie.fr;Wikipedia
Pałace książęce i biskupie zaopatrzone były w spore ilości wina, serwowanego podczas licznych przyjęć organizowanych na część gości. Pito wina z własnych winnic oraz słodkie wina z importu, z Cypru i z Malagi w Hiszpanii. Mieszczanie i wieśniacy pili wino gorszej jakości, otrzymywane z wytłoków, a nawet ocet winny, mieszany z wodą. Wino stosowano także jako lekarstwo.