Wino w pałacach papieży i książąt

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wino w pałacach papieży i książąt.

W wieku XIV wino staje się tak ważne, że papieże z Awinionu ustanawiają je piątym żywiołem, obok ognia, wody, powietrza i metalu.

W latach 1305-1423 dziewięciu papieży rezydowało w pałacu w Awinionie. Równocześnie, zwłaszcza w lecie, papieże spędzali sporo czasu w mniejszym pałacu w niedalekiej miejscowości Châteauneuf- du- Pape, gdzie zakładali winnice i wytwarzali wina czerwone i białe.

Pałac papieży w Awinionie

Pałac papieski w Awinionie

Pałac papieski w Chateuneuf

Pałac papieski w Châteauneuf

Początkowo winnice papieskie obejmowały około 10 hektarów. Już w roku 1334, razem z winnicami innych właścicieli, obszar uprawy winorośli w Châteauneuf przekraczał 285 hektarów. W roku 1344, za pontyfikatu Klemensa VI, odnotowano po raz pierwszy wzmiankę o terroir (charakterystycznym obszarze winiarskim) Châteauneuf-du-Pape. Po powrocie stolicy apostolskiej do Rzymu, wino z Châteauneuf nadal było doceniane przez papieży, którzy specjalnie sprowadzali  je z Francji. Dzisiaj wina oznaczone jako Châteauneuf-du-Pape należą do najlepszych win francuskich i są poszukiwane przez konsumentów na całym świecie.

W średniowieczu posiadanie winnicy była oznaką władzy, podobnie jak posiadanie zamku i oddziałów wojska. Wielmoże przywiązywali taką samą wagę do zarządzania winnicami jak do zarządzania zamkiem.

Winnice były zakładane na najlepszych ziemiach, w pobliżu zamku, a o uprawę winorośli dbali ludzie z zamku oraz najemni. Prowadzono bardzo dokładną księgowość, wyróżniając wszelkie nakłady pracy i ich wynagrodzenie: przycinanie winorośli, obróbkę ziemi, zbiór winogron, kupno i naprawę beczek, transport wina do zamku. Władcy kontrolowali rynek – do nich należało prawo pierwszeństwa sprzedaży wina.

Prace w winnicy, źródło: histoire-normandie.fr;Wikipedia

Pałace książęce i biskupie zaopatrzone były w spore ilości wina, serwowanego podczas licznych przyjęć organizowanych na część gości. Pito wina z własnych winnic oraz słodkie wina z importu, z Cypru i z Malagi w Hiszpanii. Mieszczanie i wieśniacy pili wino gorszej jakości, otrzymywane z wytłoków, a nawet ocet winny, mieszany z wodą. Wino stosowano także jako lekarstwo.

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.