Winnica pod którą drzemie wulkan z gotującą się magmą i oparami siarki – czy to możliwe?
Historia winiarstwa na Wyspach Kanaryjskich sięga XV wieku, kiedy żeglarze przywieźli ze sobą pierwsze krzewy winorośli. Dzisiaj na wulkanicznych wyspach jest 11 oznaczonych obszarów winiarskich DOP Denominación de Origen Protegida, pięć na Teneryfie i kolejne na La Gomera, La Palma, Gran Canaria i Lanzarote. Najbardziej popularna odmianą winogron jest Malvasia.
Stoki wulkanu Teneguía w Fuencaliente na kanaryjskiej wyspie La Palma.
Bodega La Geria, Lanzarote
Winnica La Gerina na Lanzarote przypomina krajobraz księżycowy. Na obszarze 5 hektarów krzewy winorośli rosną w małych kraterach, posadzone na wulkanicznych popiołach, pozostałych po ostatniej erupcji wulkanu w latach 1730-1736.
Dla ochrony przed wiatrem kratery z winoroślą otoczone są murem z kamieni. Z winogron powstają oryginalne w smaku wina, łączące świeżą kwasowość z mineralnymi nutami.
Winnica La Geria
Winiarnię La Geria złożyła w XIX wieku rodzina Rijo. W roku 1993 winnica została przejęta przez obecnych właścicieli, rodzinę Melian. Dla ochrony przed silnymi wiatrami, wiejącymi na wyspie w okresie lata, kratery z winoroślą otoczone są murem z kamieni. Braki opadów kompensowane są przez nocną wilgoć gromadzoną w żużlu i przekazywaną winorośli. W winnicy uprawia się odmiany Malvasia, Merlot, Shyrah oraz Tintilla, z których produkuje się szereg win wytrawnych i słodkich, łączących świeżą kwasowość z mineralnymi nutami.