Bon Vivant z Prowansji

Bon Vivant, to człowiek korzystający z życia. Bon Vivant to także nazwa różowego wina z Prowansji - z winnicy Château de Roquefort.

Bon Vivant, to człowiek korzystający z życia – z pewnością amator dobrego wina. Bon Vivant to także nazwa różowego wina z Prowansji – z winnicy Château de Roquefort w regionie Côtes de Provence.

Region winiarski Prowansji – Bon Vivant

Winnice pojawiły się w Prowansji za sprawą Fenicjan, w VI wieku przed naszą erą. Później winiarstwo rozwijali rzymianie. Jednak dopiero w średniowieczu klasztory podniosły uprawę winorośli i wytwarzanie wina na wysoki poziom. W XIX wieku zaraza filoksery zniszczyła całkowicie prowansalskie winnice, które obsadzono na nowo jakościowymi odmianami.

Prowansja – winnice Chateau Bregancon.

Ciepły klimat śródziemnomorski, bliskość morza i wpływ morskiej bryzy – a także charakterystyczny wiatr Mistral wiejący na terenach Prowansji – sprawiają, że wiele odmian winogron rozwija się tutaj doskonale. Na 30 000 hektarów winnic położonych w dolinach lub na pagórkach dominują gleby pokryte wapiennymi otoczakami, które doskonale utrzymują wilgoć.

Prowansja – regiony winiarskie AOC/AOP | technoresto.org.

W Prowansji powstają różne wina, mocne czerwone i delikatne białe. Jednak specjalnością winiarzy z tego regionu są owocowe wina różowe. Cały region winiarski Prowansji dzieli się na kilka wyodrębnionych podregionów, z których wina mają oznaczenie pochodzenia AOC/AOP:

  • Bandol,
  • Bouche du Rhône,
  • Coteaux – Varois en – Provence,
  • Coteaux – d’ Aix – en -Provence,
  • Cassis,
  • Les Baux de Provence,
  • Palette,
  • Côtes de Provence.

Côtes-de-Provence

Największym podregionem jest AOC Côtes-de-Provence. Winnice obejmują obszar 19 330 hektarów, położonych w trzech departamentach: Var, Bouches du Rhône oraz enklawę w Alpes Maritimes. Stąd pochodzi 75% produkcji wina w Prowansji.

Winnice Côtes-de-Provence Saint Victoire | Wikipedia.

Klimat jest ciepły z dużą ilością słonecznych dni, gorące lato chłodzą wiatry Mistral. Gleby są zróżnicowane, najczęściej wapienne, choć nie brakuje kamiennych otoczaków. Różnorodność  terroirs powoduje, że wina mają oryginalne aromaty i smaki. Wina czerwone, białe i różowe powstaję z tradycyjnych w Prowansji odmian – Grenache, Syrah, Cinasult, Clairette, Sémilion , Rolle. Dojrzewają w zbiornikach lub beczkach. Roczna produkcja wina wynosi ponad 855000 hektolitrów.

Dominują różowe

Wino różowe stanowi aż 80% produkcji wina regionu AOC Côtes-de-Provence. Metoda produkcji decyduje o intensywności koloru wina. W zapachu dominują białe i żółte owoce, nuty wanilii, bułki maślanej i orzechów lakowych w winie dojrzewającym na osadzie (sur lie). Wina różowe powstają z jednej odmiany czerwonej lub są kompozycją odmian, także z udziałem odmiany białej. Z kolei wina czerwona są dobrze zbudowane, a białe cechują złociste refleksy koloru.

Château de Roquefort

Jednym z kilkudziesięciu renomowanych producentów wina z AOC Côtes de Provence jest Château de Roquefort, którego tradycja sięga 1734 roku. W 1995 roku posiadłość przejął Raimond de Villeneuve, zmodernizował winiarnię i pod nazwą château rozpoczął produkcję win jakościowych metodą uprawy biodynamicznej.

Winnice Château de Roquefort | Wikipedia.

Na 24 hektarach winnic graniczących z wapiennym Masywem Sainte Baume, z drugiej strony z nadmorskim Parkiem Narodowym – na gliniasto-wapiennych glebach dojrzewają tradycyjne w regionie odmiany winogron:

Grenache,

  • Syrah,
  • Cinsault,
  • Mourvèdre,
  • Carignan,
  • Clairette,
  • Rolle.

Ponad 30% winorośli przekracza wiek 40 lat. Raimond de Villeneuve wykorzystuje szczególne cech terroir, które nadają winom charakterystyczną – przyjemną – świeżość. Z każdych zbiorów wytwarza się pięć marek wina – dwie czerwone Les Mûres  oraz Gueule de Loup, dwie białe Les Genêts et Petit Salé, różową Corail oraz okazjonalnie inne.

Jednym z  win różowych jest Le Bon Vivant (ceniący rozkosze życia, z pewnością dobre wino)

Winnice, z których pochodzi Bon Vivant położone są w okolicy Masywu Sainte Baume. Na gliniasto wapiennej, kamienistej glebie, na wysokości 380 m.n.p.m uprawiane są odmiany, które stanowią kompozycję wina – trzy czerwone Syrah, Grenache, Cinsault i jedna biała Vermentino aka Rolle. Wino produkowane jest metodą bezpośredniego tłoczenia oraz naturalnej fermentacji na zimno w betonowych kadziach.

Le bon vivant 2019

Kraj: Francja.

Region: Prowansja, AOC Côtes de Provence.

Producent: Château de Roquefort.

Rodzaj: różowe, wytrawne.

Odmiany: kupaż Syrah, Cinsault, Grenache i biała Vermentino.

Ocena 4,5/5.

Znakomity, świetlisty kolor różowy o jasnym odcieniu z odcieniami łososiowego, zapach delikatny czerwonych owoców z  nutami cytrusów i brzoskwini. W smaku świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości i długim finiszu.

Bon Vivant  brakuje trochę osobowości jaką ma wino z jednej – charakterystycznej – odmiany. Kompozycja, kupaż, kliku odmian wygładza wino.

Bon Vivant staje się lekkie, łatwe i przyjemne. Czego więcej można chcieć od dobrego Rosé de Provence?

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY