Bon Vivant, to człowiek korzystający z życia – z pewnością amator dobrego wina. Bon Vivant to także nazwa różowego wina z Prowansji – z winnicy Château de Roquefort w regionie Côtes de Provence.
Region winiarski Prowansji – Bon Vivant
Winnice pojawiły się w Prowansji za sprawą Fenicjan, w VI wieku przed naszą erą. Później winiarstwo rozwijali rzymianie. Jednak dopiero w średniowieczu klasztory podniosły uprawę winorośli i wytwarzanie wina na wysoki poziom. W XIX wieku zaraza filoksery zniszczyła całkowicie prowansalskie winnice, które obsadzono na nowo jakościowymi odmianami.
Ciepły klimat śródziemnomorski, bliskość morza i wpływ morskiej bryzy – a także charakterystyczny wiatr Mistral wiejący na terenach Prowansji – sprawiają, że wiele odmian winogron rozwija się tutaj doskonale. Na 30 000 hektarów winnic położonych w dolinach lub na pagórkach dominują gleby pokryte wapiennymi otoczakami, które doskonale utrzymują wilgoć.
W Prowansji powstają różne wina, mocne czerwone i delikatne białe. Jednak specjalnością winiarzy z tego regionu są owocowe wina różowe. Cały region winiarski Prowansji dzieli się na kilka wyodrębnionych podregionów, z których wina mają oznaczenie pochodzenia AOC/AOP:
- Bandol,
- Bouche du Rhône,
- Coteaux – Varois en – Provence,
- Coteaux – d’ Aix – en -Provence,
- Cassis,
- Les Baux de Provence,
- Palette,
- Côtes de Provence.
Côtes-de-Provence
Największym podregionem jest AOC Côtes-de-Provence. Winnice obejmują obszar 19 330 hektarów, położonych w trzech departamentach: Var, Bouches du Rhône oraz enklawę w Alpes Maritimes. Stąd pochodzi 75% produkcji wina w Prowansji.
Klimat jest ciepły z dużą ilością słonecznych dni, gorące lato chłodzą wiatry Mistral. Gleby są zróżnicowane, najczęściej wapienne, choć nie brakuje kamiennych otoczaków. Różnorodność terroirs powoduje, że wina mają oryginalne aromaty i smaki. Wina czerwone, białe i różowe powstaję z tradycyjnych w Prowansji odmian – Grenache, Syrah, Cinasult, Clairette, Sémilion , Rolle. Dojrzewają w zbiornikach lub beczkach. Roczna produkcja wina wynosi ponad 855000 hektolitrów.
Dominują różowe
Wino różowe stanowi aż 80% produkcji wina regionu AOC Côtes-de-Provence. Metoda produkcji decyduje o intensywności koloru wina. W zapachu dominują białe i żółte owoce, nuty wanilii, bułki maślanej i orzechów lakowych w winie dojrzewającym na osadzie (sur lie). Wina różowe powstają z jednej odmiany czerwonej lub są kompozycją odmian, także z udziałem odmiany białej. Z kolei wina czerwona są dobrze zbudowane, a białe cechują złociste refleksy koloru.
Château de Roquefort
Jednym z kilkudziesięciu renomowanych producentów wina z AOC Côtes de Provence jest Château de Roquefort, którego tradycja sięga 1734 roku. W 1995 roku posiadłość przejął Raimond de Villeneuve, zmodernizował winiarnię i pod nazwą château rozpoczął produkcję win jakościowych metodą uprawy biodynamicznej.
Na 24 hektarach winnic graniczących z wapiennym Masywem Sainte Baume, z drugiej strony z nadmorskim Parkiem Narodowym – na gliniasto-wapiennych glebach dojrzewają tradycyjne w regionie odmiany winogron:
Grenache,
- Syrah,
- Cinsault,
- Mourvèdre,
- Carignan,
- Clairette,
- Rolle.
Ponad 30% winorośli przekracza wiek 40 lat. Raimond de Villeneuve wykorzystuje szczególne cech terroir, które nadają winom charakterystyczną – przyjemną – świeżość. Z każdych zbiorów wytwarza się pięć marek wina – dwie czerwone Les Mûres oraz Gueule de Loup, dwie białe Les Genêts et Petit Salé, różową Corail oraz okazjonalnie inne.
Jednym z win różowych jest Le Bon Vivant (ceniący rozkosze życia, z pewnością dobre wino)
Winnice, z których pochodzi Bon Vivant położone są w okolicy Masywu Sainte Baume. Na gliniasto wapiennej, kamienistej glebie, na wysokości 380 m.n.p.m uprawiane są odmiany, które stanowią kompozycję wina – trzy czerwone Syrah, Grenache, Cinsault i jedna biała Vermentino aka Rolle. Wino produkowane jest metodą bezpośredniego tłoczenia oraz naturalnej fermentacji na zimno w betonowych kadziach.
Le bon vivant 2019
Kraj: Francja.
Region: Prowansja, AOC Côtes de Provence.
Producent: Château de Roquefort.
Rodzaj: różowe, wytrawne.
Odmiany: kupaż Syrah, Cinsault, Grenache i biała Vermentino.
Ocena 4,5/5.
Znakomity, świetlisty kolor różowy o jasnym odcieniu z odcieniami łososiowego, zapach delikatny czerwonych owoców z nutami cytrusów i brzoskwini. W smaku świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości i długim finiszu.
Bon Vivant brakuje trochę osobowości jaką ma wino z jednej – charakterystycznej – odmiany. Kompozycja, kupaż, kliku odmian wygładza wino.