Rocznik wina – rok zaznaczony na butelce ma znaczenie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
​Rocznik wina wskazuje na rok zbioru. Jeżeli na butelce widnieje napis 2019 - oznacza, że zostało wytworzone po zbiorach w roku 2019.

Rocznik wina

Rocznik wina wskazuje na rok zbioru winogron. Jeżeli na butelce widnieje napis 2019 – oznacza, że zostało wytworzone po zbiorach w roku 2019. To znaczy, że we wrześniu dla winnic położonych na półkuli północnej albo w marcu dla półkuli południowej.

Rocznik wina na korku.
Rocznikiem oznaczone są korki najlepszych win | fot. Winnica Profesora.

Najczęściej w butelce oznaczonej rocznikiem znajduje się wino z winogron zebranych w tym roku. W niektórych krajach dopuszcza się, aby wino składało się w pewnej części z wina pochodzącego z innych lat. Umożliwia to wyrównywanie jakości wina. W krajach Starego Świata – Francja, Hiszpania, Włochy – umieszczanie na etykiecie roku powstania wina jest obowiązkowe. W krajach Nowego Świata – Australia, USA, Argentyna, Chile – zależy to od decyzji winiarza.

Efekt rocznikowy

Ważnym czynnikiem decydującym o jakości wina jest klimat. Warunki pogodowe na wiosnę i w lecie mogą znacznie zmienić budowę wina. Temperatura, nasłonecznienie, opady, wiatry decydują o zaopatrzeniu winorośli w wodę, o fotosyntezie oraz dojrzewaniu winogron i okresie winobrania.

Rocznik wina - po nim można zobaczyć, w jaką pogodę było zbierane.
Nasłonecznione winnice Bolgheri we Włoszech | fot. Bolgheri Consorzio.

Gorące i suche lato da wina ciężkie i mocne. Z kolei zbyt duże opady i chłód spowodują, że winogrona nie będą dostatecznie dojrzałe, a wino będzie zbyt kwaśne o roślinnych aromatach. Duża wilgotność sprzyja rozwojowi pleśni na winogronach, co ma wpływ na jakość wina.

Najlepszym rocznikiem jest taki, kiedy wiosna i lato są słoneczne – lecz nie gorące. Z dwoma, trzema opadami dostarczającymi winorośli wystarczającą ilość wody. Takich optymalnych warunków nie spotyka się często. W latach trudnych wiele zależy od umiejętności i doświadczenia winiarza, który potrafi dostosować proces winifikacji do niedoskonałej jakości zebranych winogron.

Rocznik wina ma szczególne znaczenie dla regionów położonych w strefie zmiennych warunków pogodowych. W regionach gorących i suchych – gdzie winorośle są nawadniane, a warunki klimatyczne nie zmieniają się często – roczniki wina nie są niespodzianką i są bardziej stabilne.

Bardzo ważny jest rocznik najwyższej jakości win dojrzewających, na przykład:

  • francuskich Grands Crus;
  • hiszpańskich Gran Reserva.

Wina te cechuje zdolność do długiego dojrzewania. Muszą być wytwarzane z winogron najwyższej jakości. Dlatego wina te są nie tylko przedmiotem konsumpcji, lecz także inwestycji. Efekt rocznikowy znajduje odzwierciedlenie także w cenie wina. Ceny bordoskich Grands Crus z dobrych roczników – np. 2005, 2010, 2015 – są znacznie wyższe od tych z gorszych roczników – 2012, 2013 czy 2014.

Szampan i Sherry – różny rocznik wina

Szampan związany jest od setek lat z Szampanią, najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim Francji. Stosunkowo chłodny i zmienny klimat powoduje, że każdego roku warunki dojrzewania winogron są inne. Brak dostatecznej ilości słońca sprawia, że moszcz musi być często dosładzany Dlatego szampan z oznaczeniem roku – Vintage otrzymywany wyłącznie z winogron danego roku – jest wyjątkiem. Większość stanowi szampan Non Vintage będący kompozycją – kupażem – win z różnych roczników. Najwięksi producenci – Domy Szampana (Maisons de Champagne) utrzymują do kompozycji duże zapasy win z różnych roczników. Można więc spotkać szampany skomponowane w 70% z danego rocznika, 15% z rocznika poprzedniego oraz po 5% z trzech jeszcze starszych roczników.

Rocznik wina - szampan też dojrzewa.
Szampan skomponowany z różnych roczników dojrzewaja w piwnicy.

Także andaluzyjskie wino Jerez – Sherry oraz portugalskie Porto komponowane są metodą solera z win różnych roczników. Beczki z winem, dojrzewającym pod płaszczem z drożdży, ułożone są jedne na drugich na trzech lub czterech poziomach  Na każdym poziomie wino jest z różnych roczników:

  • najmłodsze w górnych beczkach;
  • najstarsze na najniższym poziomie, z którego wino nalewa się do butelek. Ubytek dopełnia się winem z wyższego poziomu.
Metoda solera – Sherry dojrzewające na trzech poziomach beczek | fot.wikimedia.

Więcej o naturalnych czynnikach decydujących o jakości wina dowiesz się z książki „Przewodnik po Świecie Wina”

Książka.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Barbera di Alba „Pre- Philloxera"

Wino z bardzo starych winorośli, utrzymujących oryginale cechy odmiany Barbera sprzed zarazy filoksery.

Inspire Devotage

Aromat bogaty, owocowy, czerwone owoce, dominacja wiśni z nutami jeżyny.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Tamada Qvevri Red

Piękny, głęboki kolor ciemnej czerwieni z purpurowymi odblaskami.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.