W lecie wino różowe

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wino różowe ma coraz więcej zwolenników. Łącząc w sobie aromatyczną “owocowość” wina białego i nuty tanin wina czerwonego, wino różowe doskonale towarzyszy lekkim posiłkom w letnie, ciepłe dni.

Gdzie wytwarza się takie wino?

Wino różowe wytwarza się prawie wszędzie tam, gdzie są czerwone odmiany winogron. Na świecie produkuje się ponad 24 miliony hektolitrów wina różowego rocznie, co stanowi około 10% globalnej produkcji wina. 80 % wina różowego pochodzi z czterech krajów – z Francji  Hiszpanii, USA i Włoch.

Niekwestionowanym liderem jest Francja, gdzie produkuje się prawie 8 milionów hektolitrów rocznie. Konsumpcja wina różowego wzrasta dynamicznie sięgając prawie 23 miliony hektolitrów rocznie, przy czym największymi konsumentami są Francuzi i Amerykanie. Najwięcej wina różowego wypija się w miesiącach letnich, a także, jak na przykład w Wielkiej Brytanii, w okolicach Walentynek, święta zakochanych, kiedy kolor różowy kojarzy się z miłością.

Bogaty wybór win różowych w jednym z supermarketów Tesco:

Dlaczego wino różowe jest różowe?

Wino różowe nie jest mieszanką wina czerwonego i białego. Wytwarza się je z odmian czerwonych, takich jak na przykład Cabernet Franc, Merlot czy Cabernet Sauvignon.

Wino różowe powstaje w czasie tego samego procesu co wino czerwone z tą różnicą, że sok  pozostaje w kontakcie ze skórkami tylko kilka godzin, podczas gdy w produkcji wina czerwonego 2-3 tygodnie. Odcienie koloru różowego są zróżnicowane – od jasnego do bardziej intensywnego, a nawet do jasno-czerwonego.

Kolor wina zależy od techniki winifikacji

Kolor wina zależy to od zastosowanej techniki winifikacji. Przy tłoczeniu soku bezpośrednio z czerwonych winogron i poddaniu go fermentacji w niskiej temperaturze, podobnie jak wina białego, kolor wina jest blady a wino ma smak świeżości i jest aromatyczne. Natomiast jeśli winogrona są winifikowane tak jak dla wina czerwonego, czyli z krótką maceracją w zbiorniku,  kolor różowy jest bardziej intensywny.

Niezależnie od metody produkcja wina różowego kończy się w ten sam sposób. Zabarwiony sok jest umieszczany w zbiorniku, gdzie fermentuje 10 -14 dni. Tyle czasu potrzeba do wytworzenia alkoholu.

Wyjątkiem od reguły jest produkcja różowych win musujących, która polega na dodaniu niewielkiej ilości wina czerwonego (do 5%) do kadzi z białym winem. Na przykład w Szampanii do białego wina z odmiany Chardonnay dodaje się czerwonego z Pinot Noir.

Najlepsze wina różowe

Wina różowe produkuje się w wielu krajach. Do najbardziej znanych i najlepszych należą francuskie wina różowe z regionów  Prowansji i Doliny Loary oraz hiszpańskie z Nawarry i Cigales. Dobre są również wina kalifornijskie. Najlepsze powstają w winnicach chłodniejszych regionów wybrzeża – Sonoma Coast oraz Santa Barbara Coast.

Moje ulubione różowe z Prowansji i Doliny Loary

Winnice w Prowansji zajmują około 30 000 hektarów i słyną z produkcji win różowych. Wino różowe z Prowansji (rosé de Provence) jest winem wytrawnym, o bladoróżowym kolorze. W Prowansji jest wiele winnic, gdzie powstają świetne wina różowe. Na pewno można polecić wina oznaczone jako AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) Côtes de Provence, Bandol, Saint-Victoire, Fréjus lub La Londe. Ich ceny są nieco wyższe od innych win różowych, lecz za wysoką jakość warto zapłacić.

Także w innych regionach winiarskich Francji produkuje się wina różowe. Z regionu Doliny Loary, z winnic AOC Sancerre pochodzą lekkie, owocowe wina różowe produkowane na bazie Pinot Noir. Oczywiście także w Bordeaux powstają wina różowe, często poddawane starzeniu w dębowych beczkach. Wyjątkowe są także wina różowe z Korsyki, choć nie jest łatwo spotkać je w polskich sklepach.

Moje ulubione Rosado

Rosado, hiszpańskie wino różowe powstaje najczęściej z odmian Garnacha lub/i Tempranillo. Wina charakteryzują się smakami malin i wiśni. W Hiszpanii produkuje się dużo wina różowego, głównie w regionach winiarskich Rioja i Navarra. Różowe wina z Navarry, wytwarzane głównie z odmiany Garnacha, mają renomę najlepszych w Hiszpanii, a także wśród konsumentów międzynarodowych.

Bodegas Chivite oraz Bodegas Irache to dwaj najwięksi producenci wina z Navarry. Dobre są także wina z Olite. Innym, znanym z doskonałych win różowych jest Cigales. W tym małym regionie winiarskim, położonym na północ od Valliadolid, stolicy Castilla y León, powstaje cała gama kolorystyczna win – od koloru łupinki cebuli do odcieni czerwonej maliny i porzeczki.

Bodegas Sinfo Cigales

Wskazówki 

Wino różowe należy schłodzić do 8 – 10 C. Dopiero wówczas wino rozwija najlepsze smaki i aromaty.

Pamiętajmy, że nalane do kieliszka wino szybko ogrzewa się do temperatury pokojowej, mniej więcej 2 do 3 C w ciągu 5 -10 minut. Latem proces ten zachodzi jeszcze szybciej. W żadnym wypadku nie schładzać wina wkładając do kieliszka kostki lodu – wino traci wówczas oryginalny zapach i smak.

Podczas degustacji wino warto trzymać w wiaderku wypełnionym lodem lub, co jest bardziej praktyczne w warunkach domowych, w termoizolacyjnym pojemniku do wina.

Ceny

W supermarketach od 13- 15 PLN do 35-40 PLN. Tańsze są wina markowe, produkowane przez wielkie firmy winiarskie, np. Carlo Rossi czy Sutter Home. Droższe są wina ze znanych regionów i winiarni, dostępne m.in., w sklepach specjalistycznych – średnio od 30 do 50 PLN za butelkę 0,75 litra.

Picture of winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY