Szampan czy Crémant, a może Prosecco lub Cava? Sylwester 2020!

Tradycją powitania Nowego Roku jest toast wznoszony kieliszkiem wina musującego. Wino z bąbelkami jest wytwarzane w wielu miejscach na świecie - jednak najbardziej znane powstają we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii.

Tradycją powitania Nowego Roku jest toast wznoszony kieliszkiem wina musującego. Wino z bąbelkami jest wytwarzane w wielu miejscach na świecie – jednak najbardziej znane powstają we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii. Jak przygotować się na Sylwester 2020 i zakończyć ten rok?

Jaki będzie Sylwester 2020?
Wino musujące.

Sylwester 2020 pod znakiem wina musującego

Wszystkie te wina mają tylko jedną cechę wspólną – są musujące, czyli zawierają charakterystyczne bąbelki. To CO2 powstające w naturalny sposób podczas procesu winifikacji. Wszystko inne różni je między sobą:

  • pochodzą z innych krajów i regionów;
  • powstają z różnych odmian winogron;
  • wytwarzane są w odmienny sposób;
  • cieszą się różnym prestiżem;
  • mają różne ceny.

Szampan z Szampanii – tradycyjny Sylwester 2020

Szampan powstaje jedynie we francuskim regionie Szampanii i jest nazwą zastrzeżoną. Ponad 75% szampana wytwarza się z odmian czerwonych – Pinot Noir i Pinot Meunier. Pozostałe 25% z białego Chardonnay, przy pomocy oryginalnej metody – nazywanej szampańską.

Polega ona na podwójnej fermentacji, która odbywa się w butelce. Wówczas powstają bąbelki – CO2. Ostatecznie szampan jest kompozycją win z różnych roczników – Non Vintage. Wyjątkowo powstaje szampan rocznikowy- Vintage, czyli tylko z najlepszych winogron z danego roku.

Sylwester 2020 - SZAMAPAN.

Na butelkach szampana możemy znaleźć następujące oznaczenia:

  • Extra Brut – bardzo wytrawny.
  • Brut – wytrawny, stanowi około 90% produkcji.
  • Sec – wytrawny z lekkim posmakiem słodyczy.
  • Demi-Sec – półwytrawny, właściwie półsłodki.
  • Doux – słodki.
  • Blanc de Blancs – z białych winogron Chardonnay.
  • Blanc de Noirs – z winogron czerwonych Pinot Noir, Pinot Meunier. Vintage – wino tylko z jednego rocznika.
  • Non-vintage (NV) – mieszanka wielu roczników.

Crémant – wino musujące spoza Szampanii

We Francji – poza Szampanią – wina musujące produkuje się w 20 różnych regionach. Ponieważ nie mogą nazywać się szampanem, noszą nazwę Crémant. Wiele z nich to dobre wina musujące i znacznie tańsze od szampana. Crémant wytwarza się metodą podwójnej fermentacji w butelce, nazywanej metodą tradycyjną – méthode traditionnelle.

Wina Crémant mają podobne oznaczenia jak szampan, czyli Brut, Sec, Demi-Sec, Doux. Jednak z racji różnych regionów i różnych odmian winogron gdzie są wytwarzane, posiadają charakterystyczne aromaty i smaki.

Sylwester 2020 - CREMANT.

Do najbardziej znanych i dostępnych w Polsce należą:

  • Crémant de Bourgogne – wino wytwarzane jest metodą  tradycyjną (szampańską) w Burgundii z typowych dla tego regionu odmian Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant d’ Alsace – wytwarzane w Alzacji metodą szampańską z odmian Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant de Limoux – produkowane w regionie Langwedocji z odmiany Chardonnay oraz miejscowej Mauzac.

Prosecco – zdobywające „sylwestrową” popularność

Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene – położonego na północ od Wenecji. Wino jest wytwarzane metodą drugiej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej, co zmniejsza koszty produkcji. Prosecco powstaje z miejscowej odmiany Glera, która nadaje mu zapachy brzoskwini, cytryny i kremowej wanilii. Łączy się ją także z innymi odmianami.

Sylwester 2020 - PROSECCO.

Podstawowe wino oznaczone jest jako DOC Prosecco, natomiast lepsze jako Prosecco Superiore.  Z trzech szczególnych obszarów regionu pochodzi wino najwyższej jakości, oznaczone kwalifikowanym i gwarantowanym pochodzeniem DOCG: Valdobbiadene Superiore di Cartizze,  Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore oraz Asolo Prosecco Superiore.

Trzy podstawowe rodzaje Prosecco określające poziom słodyczy:

  • brut– wytrawne;
  • extra dry – wytrawne, łagodne z delikatnie wyczuwalnym cukrem;
  • dry – lekko słodkie.

Cava – Sylwester 2020 pod znakiem dobrej relacji cena/jakość

Większość wina musującego Cava powstaje w Katalonii oraz na północy Hiszpanii – w regionie Rioja i Navarra. Do produkcji wina wykorzystuje się mieszankę odmian Macabeo, Paralleda oraz Xarello, stosując tradycyjną ( szampańską) metodę produkcji – Método Tradicional.

Powstaje wino wytrawne o eleganckich owocowych nutach, i oczywiście z bąbelkami. Do kupażu stosuje się niekiedy Chardonnay, zwłaszcza do najlepszych win Cava.

Sylwester 2020 - CAVA.

W zależności od czasu dojrzewania wino oznaczane jest jako Cava Reserva lub Gran Reserva. W pierwszym przypadku wino dojrzewa przez 15 miesięcy, natomiast w drugim przez 30 miesięcy. Ceny Cava Reserva i Gran Reserva są znacznie wyższe od podstawowego wina Cava.

Trzy rodzaje Cava określające poziom słodyczy:

  • Brut – wytrawne;
  • Seco – półwytrawne/półsłodkie;
  • Dulce – słodkie.

Prestiż – jeżeli alkohol na Sylwester 2020 ma być prestiżowy

Największym prestiżem, ugruntowanym długą historią, cieszy się szampan. Wino z Szampanii jest uważane za napój luksusowy, który podkreśla nadzwyczajne wydarzenia i święta. Tradycja Prosecco i Cava nie jest tak bogata, lecz z racji bardzo dobrej relacji jakości do ceny zdobywają coraz więcej amatorów bąbelków na całym świecie.

Prestiż – jeżeli kierujemy się głównie relacją cena/jakość

Ceny szampana są wysokie. Najczęściej rozpoczynają się od około 100 i sięgają kilkuset złotych za butelkę. Najdroższy jest szampan rocznikowy – Vintage. Słynny Dom Pérignon , który jest winem tylko rocznikowym, kosztuje średnio kilkaset złotych za butelkę.

Ceny Crémant, Cava i Prosecco są zdecydowanie mniejsze, choć również wśród nich występują różnice, zależne m.in. od miejsca pochodzenia, winiarni oraz czasu dojrzewania.

  • Crémant: od 35 do 80 PLN w zależności od regionu i producenta.
  • Cava: od 30 do 60 PLN, za Cava Gran Reserva od renomowanych producentów około 80-90 PLN.
  • Prosecco: od 30 PLN do np. 52 PLN za Prosecco Valdobbiadene Superiore.

Najlepsze życzenia na Nowy Rok 2021 od Winnicy Profesora!

Sylwester 2020 i życzenia od Winnicy Profesora.
Życzenia od Winnicy Profesora.

Chcesz wiedzieć więcej?

Zajrzyj po książkę „Przewodnik po Świecie Wina”! To idealny prezent dla siebie bądź bliskich. Przystępne wejście do złożonego i bogatego świata wina. Przeprowadzę Cię przez historię, aspekty techniczne, cały proces tworzenia wina aż po degustację.

Książka – zajrzyj na tę stronę.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.