Szampan czy Crémant, a może Prosecco lub Cava? Sylwester 2020!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tradycją powitania Nowego Roku jest toast wznoszony kieliszkiem wina musującego. Wino z bąbelkami jest wytwarzane w wielu miejscach na świecie - jednak najbardziej znane powstają we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii.

Tradycją powitania Nowego Roku jest toast wznoszony kieliszkiem wina musującego. Wino z bąbelkami jest wytwarzane w wielu miejscach na świecie – jednak najbardziej znane powstają we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii. Jak przygotować się na Sylwester 2020 i zakończyć ten rok?

Jaki będzie Sylwester 2020?
Wino musujące.

Sylwester 2020 pod znakiem wina musującego

Wszystkie te wina mają tylko jedną cechę wspólną – są musujące, czyli zawierają charakterystyczne bąbelki. To CO2 powstające w naturalny sposób podczas procesu winifikacji. Wszystko inne różni je między sobą:

  • pochodzą z innych krajów i regionów;
  • powstają z różnych odmian winogron;
  • wytwarzane są w odmienny sposób;
  • cieszą się różnym prestiżem;
  • mają różne ceny.

Szampan z Szampanii – tradycyjny Sylwester 2020

Szampan powstaje jedynie we francuskim regionie Szampanii i jest nazwą zastrzeżoną. Ponad 75% szampana wytwarza się z odmian czerwonych – Pinot Noir i Pinot Meunier. Pozostałe 25% z białego Chardonnay, przy pomocy oryginalnej metody – nazywanej szampańską.

Polega ona na podwójnej fermentacji, która odbywa się w butelce. Wówczas powstają bąbelki – CO2. Ostatecznie szampan jest kompozycją win z różnych roczników – Non Vintage. Wyjątkowo powstaje szampan rocznikowy- Vintage, czyli tylko z najlepszych winogron z danego roku.

Sylwester 2020 - SZAMAPAN.

Na butelkach szampana możemy znaleźć następujące oznaczenia:

  • Extra Brut – bardzo wytrawny.
  • Brut – wytrawny, stanowi około 90% produkcji.
  • Sec – wytrawny z lekkim posmakiem słodyczy.
  • Demi-Sec – półwytrawny, właściwie półsłodki.
  • Doux – słodki.
  • Blanc de Blancs – z białych winogron Chardonnay.
  • Blanc de Noirs – z winogron czerwonych Pinot Noir, Pinot Meunier. Vintage – wino tylko z jednego rocznika.
  • Non-vintage (NV) – mieszanka wielu roczników.

Crémant – wino musujące spoza Szampanii

We Francji – poza Szampanią – wina musujące produkuje się w 20 różnych regionach. Ponieważ nie mogą nazywać się szampanem, noszą nazwę Crémant. Wiele z nich to dobre wina musujące i znacznie tańsze od szampana. Crémant wytwarza się metodą podwójnej fermentacji w butelce, nazywanej metodą tradycyjną – méthode traditionnelle.

Wina Crémant mają podobne oznaczenia jak szampan, czyli Brut, Sec, Demi-Sec, Doux. Jednak z racji różnych regionów i różnych odmian winogron gdzie są wytwarzane, posiadają charakterystyczne aromaty i smaki.

Sylwester 2020 - CREMANT.

Do najbardziej znanych i dostępnych w Polsce należą:

  • Crémant de Bourgogne – wino wytwarzane jest metodą  tradycyjną (szampańską) w Burgundii z typowych dla tego regionu odmian Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant d’ Alsace – wytwarzane w Alzacji metodą szampańską z odmian Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay i Pinot Noir.
  • Crémant de Limoux – produkowane w regionie Langwedocji z odmiany Chardonnay oraz miejscowej Mauzac.

Prosecco – zdobywające „sylwestrową” popularność

Prosecco pochodzi z regionu Valdobbiadene – położonego na północ od Wenecji. Wino jest wytwarzane metodą drugiej fermentacji w zbiorniku ze stali nierdzewnej, co zmniejsza koszty produkcji. Prosecco powstaje z miejscowej odmiany Glera, która nadaje mu zapachy brzoskwini, cytryny i kremowej wanilii. Łączy się ją także z innymi odmianami.

Sylwester 2020 - PROSECCO.

Podstawowe wino oznaczone jest jako DOC Prosecco, natomiast lepsze jako Prosecco Superiore.  Z trzech szczególnych obszarów regionu pochodzi wino najwyższej jakości, oznaczone kwalifikowanym i gwarantowanym pochodzeniem DOCG: Valdobbiadene Superiore di Cartizze,  Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore oraz Asolo Prosecco Superiore.

Trzy podstawowe rodzaje Prosecco określające poziom słodyczy:

  • brut– wytrawne;
  • extra dry – wytrawne, łagodne z delikatnie wyczuwalnym cukrem;
  • dry – lekko słodkie.

Cava – Sylwester 2020 pod znakiem dobrej relacji cena/jakość

Większość wina musującego Cava powstaje w Katalonii oraz na północy Hiszpanii – w regionie Rioja i Navarra. Do produkcji wina wykorzystuje się mieszankę odmian Macabeo, Paralleda oraz Xarello, stosując tradycyjną ( szampańską) metodę produkcji – Método Tradicional.

Powstaje wino wytrawne o eleganckich owocowych nutach, i oczywiście z bąbelkami. Do kupażu stosuje się niekiedy Chardonnay, zwłaszcza do najlepszych win Cava.

Sylwester 2020 - CAVA.

W zależności od czasu dojrzewania wino oznaczane jest jako Cava Reserva lub Gran Reserva. W pierwszym przypadku wino dojrzewa przez 15 miesięcy, natomiast w drugim przez 30 miesięcy. Ceny Cava Reserva i Gran Reserva są znacznie wyższe od podstawowego wina Cava.

Trzy rodzaje Cava określające poziom słodyczy:

  • Brut – wytrawne;
  • Seco – półwytrawne/półsłodkie;
  • Dulce – słodkie.

Prestiż – jeżeli alkohol na Sylwester 2020 ma być prestiżowy

Największym prestiżem, ugruntowanym długą historią, cieszy się szampan. Wino z Szampanii jest uważane za napój luksusowy, który podkreśla nadzwyczajne wydarzenia i święta. Tradycja Prosecco i Cava nie jest tak bogata, lecz z racji bardzo dobrej relacji jakości do ceny zdobywają coraz więcej amatorów bąbelków na całym świecie.

Prestiż – jeżeli kierujemy się głównie relacją cena/jakość

Ceny szampana są wysokie. Najczęściej rozpoczynają się od około 100 i sięgają kilkuset złotych za butelkę. Najdroższy jest szampan rocznikowy – Vintage. Słynny Dom Pérignon , który jest winem tylko rocznikowym, kosztuje średnio kilkaset złotych za butelkę.

Ceny Crémant, Cava i Prosecco są zdecydowanie mniejsze, choć również wśród nich występują różnice, zależne m.in. od miejsca pochodzenia, winiarni oraz czasu dojrzewania.

  • Crémant: od 35 do 80 PLN w zależności od regionu i producenta.
  • Cava: od 30 do 60 PLN, za Cava Gran Reserva od renomowanych producentów około 80-90 PLN.
  • Prosecco: od 30 PLN do np. 52 PLN za Prosecco Valdobbiadene Superiore.

Najlepsze życzenia na Nowy Rok 2021 od Winnicy Profesora!

Sylwester 2020 i życzenia od Winnicy Profesora.
Życzenia od Winnicy Profesora.

Chcesz wiedzieć więcej?

Zajrzyj po książkę „Przewodnik po Świecie Wina”! To idealny prezent dla siebie bądź bliskich. Przystępne wejście do złożonego i bogatego świata wina. Przeprowadzę Cię przez historię, aspekty techniczne, cały proces tworzenia wina aż po degustację.

Książka – zajrzyj na tę stronę.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Queiron Reserva

Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki.

Queiron Mi Lugar

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.